Te weinig groenten en fruit dodelijker dan oorlogen
De kranten staan er vol mee; doden en gewonden door geweld, oorlog en ongelukken. Het is al langer bekend dat het lastig is om risico's voor je leven goed in te schatten; zo lijden veel mensen aan vliegangst terwijl in vergelijking veel meer mensen omkomen in het dagelijkse verkeer, dan door een vliegtuigongeluk. Maar te weinig groente en fruit eten blijkt nog gevaarlijker.
Een plaatje dat gezondheidsprofessor Jaap Seidel plaatste op Twitter en 'viral' ging, zette de gezondheidsrisico's wel in een heel verrassend perspectief. Vormen moord, geweld, en verkeersongelukken een belangrijk risico voor je leven? Een risico, zeker, maar als je het in perspectief zet doet het toch even nadenken over waar we als maatschappij de prioriteiten leggen. Niet geheel onverwachts staat roken bovenaan het lijstje van doodsoorzaken. Maar de lijst gaat verder: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, en obesitas volgen, stuk voor stuk veel en veel grotere doodoorzaken dan ongelukken of geweld. Direct daarna, maar nog ruim voor drugsgebruik of verkeersongelukken: het eten van te weinig groente en fruit.
Epidemieën
Ja, het staat er echt. Het is een factor zoveel gevaarlijker om geen appels te eten, dan om je uit te leven in drugsgebruik, of je in het verkeer te storten. Naast de consumptie van groente en fruit zijn bovenstaande risico's ook direct terug te leiden op onze eetgewoontes: hoge bloeddruk, cholesterol, en obesitas zijn epidemieën geworden, veroorzaakt door ons disfunctionele voedselsysteem en eetgewoontes. Ga daar maar eens even voor zitten, beleidsmakers. Het moeilijke is dat ingesleten, ongezonde eetpatronen erg moeilijk zijn op te lossen met wetten, regels en verboden. Het huidige voedselsysteem is een construct van een geschiedenis van industrialisatie van de landbouw, in combinatie met toegenomen markt- en marketingmacht van bedrijven die bewerkt voedsel produceren, en het daarop volgende verlies van kennis over voedsel en voedselproductie bij de consument. Er is geen simpele oplossing voor al deze issues tegelijk, en zeker niet eentje die afkomstig is van de nationale of Europese overheid.
Over de auteur:
Joris Lohman (@jorislohman) van Slow Food geeft met regelmaat een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Slow Food is een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken.
Bron: dagblad Trouw juni 2015